Dijete I Pas( Dogs And The Child)
Join 1000's of Authors at StreetArticles Today!

Dijete i pas- šta bi trebalo znati

April 27, 2014 Dijete i pas

Ovo je jedna od jako važnih tema i koliko god se radilo o djeci i psima ovdje mora vladati velika ozbiljnost. Često ćemo čuti da je pas najbolji čovjekov prijatelj ali imamo drugo pitanje , da li je čovjek dobar prijatelj ćina ljudi misle da su oni dobri prema psima zato što ih vole. LJubav ima smisla samo onda kada ispoštujemo neke norme ponašanja koje su bitne u životu sa ljubimcima. Sigurno da djeca koja odrastaju sa kućnim ljubimcima izrastaju u socijalizovanije, odgovornije i otvorenije ljude. Ta djeca su puno aktivnija i sigurno provode puno više vremena u prirodi što je bitno za njihov razvoj. Dijete koje ima psa, ima nekoga ko ga voli bezrezervno, ko ne donosi sudove i ko ga nikada ne prekorava, a uvijek ima vremena i volje za druženjem. Prvo što je na roditeljima da procijene da li se radi samo o želji za novom igračkom, ovog puta živom, ili o nečem mnogo dubljem i trajnijem.Moram naglasiti roditeljima da prilikom dolaska psa nisu ga nabavili dijeci nego porodici a oni kao vođe čopora moraju biti odgovorni kako u vaspitavanju djece tako i psa. Nemože se od dijeteta očekivati da preuzme odgovornost i staranje o psu a pogotovo o štenetu. kasarna 8 02 2012 003Za dijete je odlična prilika da gradi svoj odnos prema živim bićima u zajedničkom odrastanju i upoznavanju svih načela , pravila ali uz kontrolu odraslih i zrelih (roditelja).

Nabavkom psa nismo kupili plišanu igračku kojom ćemo se malo igrati a kad nam dosadi ili kad nemamo vremana staviti je u kutiju i zaboraviti. Pas je živo biće sa svim potrebama koje ono nosi i ne za dan- dva , mjesec ili dva već jedan duži niz godina.

Takođe treba naglasiti da je jedan od pokazatelja u kakvu ličnost izrasta vaše dijete njegovo ponašanje prema psu. Pokazivanje grubosti , dominacija u najgorem slučaju okrutnosti , roditelj može da primjeti u odnosu psa i djeteta i da na vrijeme koriguje takvo ponašanje. Suprotno , kad djete nepokazuje dovoljno autoriteta ili nekih liderskih osobina pomoće roditeljima da to uoče . diete sigurno izrasta u boljeg covjeka ako ima svog psa, ali ih nikada ne treba prepustiti samima sebi, zato postoji porodica i zato postoje roditelji.

SAVJETI DIJECIdavid i psi 070

AKO SHVATIŠ UZROKE NEKIH PONAŠANJA PASA , MOĆIĆEŠ DA SE PRILAGODIŠ I NEKIM PONAŠANJIMA I SITUACIJAMA KOJE NISTE OČEKIVALI.

Svima život zavisi od toga kako obezbjediti hranu , neko lakše neko teže ,zato zapamtite NIKAD NEDIRATI PSE KAD JEDU , potrudite se da im neprilazite u tom trenutku oni samo štite teško nabavljenu hranu. Gladni su i štite svoj obrok.

I nas roditelji čuvaju i nedozvoljavaju svakome da nas dira , NEPRILAZITE ŠTENCIMA I NEDIRAJTE IH JER IH MAJKA ČUVA i sve će učiniti da ih zaštiti.

Mi imamo svoje kuće , tako i psi na ulici imaju svoj kutak koji je njima dom , NEMOJTE IM REMETITI NJIHOV KUĆNI MIR , jer ni vi nebi volili da vam neko nepoznat ulazi u kuću.

U prirodi životinje žive bez žurbe zato trčanje znači odbranu ili napad , kada trčite prema njima oni će se braniti a kad trčite od njih onda ste u njihovim očima plijen ZATO NIKAD NE TRČITE U BLIZINI PSA , UVJEK JE BOLJE DA USPORITE I MIRNO PROĐETE

Pogrešno mišljenje je da kad se vozite biciklom da pas laje na vas , ne on laje na biciklo. SIĐITE SA BICIKLA I PROĐITE PORED PSA BEZ ŽURBE I NEKA JE BICIKLO IZMEĐU VAS I PSA. Psi su uvjek u opasnosti od auta, motora bicikla oni ih udaraju , povređuju pa je I normalno takvo njihovo ponašanje. Bolje je uputiti im par riječi nego ih šutati I gađati.

Kada pas laje neznači da hoće da te napadne on samo upozorava na sebe i da ti kaže da mu nešto smeta. TI SE UVJEK PONAŠAJ PRIRODNO I BEZ NAGLIH POKRETA SE UDALJI.

Pas koji je vezan po pravilu je ljut a ko i nebi bio kad si čitav život na lancu , a to je razlog DA NIKADA NEPRILAZIŠ VEZANOM PSU.

Pas koji čuva svoje dvorište to je njegova teritorija , našim ulaskom na tu teritoriju mi smo ga ugrozili ZATO NIKADA BEZ DOZVOLE NE ULAZITI U DVORIŠTE KOJE ČUVA PAS.

Psi na povodcu u šetnji jesu slatki ,dobri ali NIKADA BEZ DOZVOLE VLASNIKA NEMOJTE POKUŠATI DA GA POMAZITE , jer on nezna šta će te vi uraditi i instinktivno će da se brani.

Psi osjećaju bol, bijes , radost ,tugu isto kao mi i pamti vrijeđanje ,nepravdu , batine i gađanje ali njega nema ko da zaštiti on je tome podvrgnut svaki dan zato su oni nepovjerljivi i pokušaće sve da se zaštite. PA ZATO NIKAD NE MAŠI PREMA PSU , AKO SI BACIO TORBU ILI NEKI PREDMET SAČEKAJ DA GA PAS ONJUŠI I KADA SE SMIRI I UDALJI SE ONDA UZMI TU STVAR.

Takođe kad pas spava isto kao mi nevoli da ga neko dira on nezna ko je i šta hoćemo od njega, puno puta je grubo probuđen udarcima , vikom PA U SKLADU SA TIM NEMOJTE MU NIKADA PRILAZITI UVJEK SE BLAGO JAVITE DA BI PAS IMAO VREMENA DA SE SNAĐE.

Čula pasa su puno osjetljivija I jača nego naša pa treba znati da njima buka stvara stres da smo mi navikli na neke stvari a da njima to smeta. NEMOJTE NIKADA DIRATI REP , UŠI OČI NEMOJTE POKUŠAVATI JAHATI PSA I BILO ŠTA RADITI ŠTO I VAMA NIJE PRIJATNO

I ono što je nešto naše lično a to je higijena , OBAVEZNO PRANJE RUKU PRILIKOM SVAKOG KONTAKTA SA PSIMA

Picture 149

Još nešto preuzeto iz časopisa „Der Rottweiler”

1. Tretiraj psa onako kako ti i sam želiš da budeš tretiran (ne vuci ga za uši, ne stavljaj mu prste u oči, ne viči na psa, ne dodiruj nepoznatog psa, ne tuci ga štapom i ne gađaj ga predmetima).

2. Pas može izgledati veoma ljupko – ne idi ka njemu bez pitanja, (kad pas želi on će sam doći do tebe, nikada mu ne prilazi bez prisustva vlasnika).

3. Izbegavaj sve što psu može izgledati kao pretnja (ne saterujte psa u bezizlazni ugao sa pretećim izrazom lica ili gestom).

4. Ne gledaj psa pravo u oči, (gledaj u vrhove ušiju, u njušku ili bilo gde samo ne direktno u oči).

5. Ne približavaj se repu i ne pokušavaj da ga vučeš, (ne gazi ga, ukoliko je rep savijen između nogu potrebna je posebna opreznost, kao i kada ga kruto i pravo drži na gore ili ka pozadi).

6. Ne smetaj psu dok jede i ni pod kojim okolnostima ne pokušavaj|da mu oduzmeš hranu, (ne približavaj se psu dok jede pogotovu kada glođe kost).

7. Kada se igraš sa psom ne približavaj se rukom zubima.

8. Nikada ne pokušavaj da razdvojiš pse koji se bore, (bez obzira koliko na prvi pogled izgledalo strašno psi se bore zbog hijerarhije, hrane ili u odbrani i te borbe se najčešÄ‡e završavaju bez većih povreda, najbolje je samo pozvati odrasle u pomoć).

9. Bez obzira da li te je strah ili ne – nikada ni pod kojim uslovima ne beži od psa, (pas je ionako brži, time i nezainteresovanog psa podstičete da vas juri).

10. Imaš dve ruke, pas ima samo svoje zube da bi nešto zadržao (ako već pas krene na tebe – ostani miran, ne pomeraj se! Većina pasa ne želi da ujede već da zadrži).

11. Kada se igraš sa psom uvek je dobro da se u blizini nalazi i neko odrastao.

12. Ni jedan pas nije kao drugi, (dva psa iste rase su izgledom tako slični, karakterom mogu biti veoma različiti, sa jednim si se mogao igrati, drugome tvoje poznanstvo ne prija – pomiri se s tim i pusti ga na miru).

I na kraju svima da poželim lijepo druženje i razumjevanje sa psima jer je ipak pas naš najbolji prijatelj.

Nadam se da će ovaj tekst pomoći djeci i roditeljima za koje imam još jedan savjet, ne poklanjajte detetu psa da bi u dečijim očima postao stvar. Dajte detetu osećaj da je pas deo porodice, da se na njega mora obraćati pažnja kao i na sve ostale članove porodice.


Street Talk

No comments present
You May Also Like
Reasons to Choose A Patient Driving Instructor Weston - super - mare
Individuals who would like to make the learning how to drive process enjoyable should start by hiring a competent, friendly Driving Instructor Weston-super-Mare. The instructor you choose to work with should ensure you make the most of your Driving Lessons Weston-super-Mare and he should make sure you do not waste…
By: Sheraton Veranda in  Pets  >  Dogs   Jun 05, 2016  
0
  Likes: 0

Is Alpo Dog Food Possibly One Of The Best Dog Food Brands Ever?
A well known and loved brand – Alpo, which is short for Allen Products, was founded way back in 1936 in Pennsylvania, and is now owned by Nestle. With such a long history, customers where rightly concerned when the brand was affected by the large scale product recalls in 2007.…
By: Mike Nash in  Pets  >  Dogs   Jun 02, 2016  
0
  Likes: 0

A Merry Hound - The Beagle
Beagles were developed as scent hounds and used to hunt rabbits and small prey. Today, this popular breed is used for hunting, pet therapy, "sniffing" dogs for law enforcement, and as family pets. This is one of the most popular dogs in the United States due to the temperament and…
By: Doug Fabick in  Pets  >  Dogs   Jun 02, 2016  
0
  Likes: 0

How to Get the Best Food From the Renowned Pet Food Supplier In Stoke –on - trent?
The nutritional requirements of the pet animals are different from that of humans. Hence, picking the best pet food from the pet food supplier in Stoke-On-Trent takes effort and thought. All the pet owners are advised to go through the labels to get an idea of the ingredients. Moreover, they…
By: aby in  Pets  >  Dogs   Jun 02, 2016  
0
  Likes: 0

Find the Best Accommodation for Your Cat With Cattery Stoke - on - Trent
Online information provides a good resource for cat owners who need to find an adequate cattery Stoke-on-Trent. Get some tips to help you with online selection! Not any cattery Stoke-on-Trent offers the best bedding services and proper care for the cats that must be accommodated. If you are concerned about…
By: Johny Danes in  Pets  >  Dogs   Jun 02, 2016  
0
  Likes: 0

How to Find the Best Pet Food Supplier In Stoke - on - Trent
Pet-lovers will always agree that when it comes to selecting the right nutrition and supplements, the options is huge and varied. With numerous Pet Food Supplier In Stoke-On-Trent and local shops selling variety of tins, cartons and packs of Animal Feeds Stoke-On-Trent, it is obvious to get confused about which…
By: Johny Danes in  Pets  >  Dogs   Jun 02, 2016  
0
  Likes: 0

Training Your New Puppy Or Dog
It is very important to start training your new puppy as soon as possible, the best is to start when you bring him home. The puppy training can be done yourself or you can hire a professional trainer. Often you could find a local dog training classes. Ask your veterinarian…
By: Daniel39 in  Pets  >  Dogs   May 31, 2016  
0
  Likes: 0

Healthy Dog Snacks From Your Refrigerator!
We all want to keep our pets healthy and happy so if we could replace those high fat packaged treats you buy at the local grocer with a treat to make your pets health and immune system stronger we’d jump at the opportunity. Our dogs can also benefit from healthy…
By: LGoguen in  Pets  >  Dogs   May 31, 2016  
0
  Likes: 0

About Benefits Of Microchipping Your Pet
Pets are delightful companions to many owners young and old. However, some pets may tend to get lost outside the home if proper monitoring is not exercised. It is very sad for the pet owner to lose a pet which has been a faithful companion for some time. Hence, it…
By: Nicole T Doss in  Pets  >  Dogs   May 28, 2016  
0
  Likes: 1

The Day We Got Duchess
My husband and I had always wanted to have a dog but we thought we would wait until we retired so someone would always be home. I thought about a small dog but Tony, my husband, had his heart set on a big dog so we got a big one.…
By: sharon vacelli3 in  Pets  >  Dogs   May 24, 2016  
0
  Likes: 0

House Training A Puppy: Do's And Don'ts
Puppy’s digestive tract A built-in plus when it comes to house training a puppy’s digestive tract, which is extremely quick and efficient. Five to 30 minutes after the puppy eats, she’ll want to defecate. So with a consistent eating schedule, and your attention to the clock, your puppy can maintain…
By: Daniel39 in  Pets  >  Dogs   May 24, 2016  
0
  Likes: 0

How To Keep Your Dog's Teeth Healthy And Strong
How to keep your dog's teeth clean is a real challenge under any circumstances. So this article will be focused on dog tartar remover and looking after your dog's teeth, ensuring that they are healthy and strong? I mean, we humans always make sure to take good care of ours…
By: Donna11 in  Pets  >  Dogs   May 23, 2016  
0
  Likes: 0

Training Your Boxer Puppy
Training a boxer puppy is not that of a hard work and it even could be a wonderful thing as Boxers are normally extremely friendly, family companion dogs and easy to train. Boxers got a unique and outstanding blend of playful and happy personality, high intelligence, and flexibility. They are…
By: Daniel39 in  Pets  >  Dogs   May 21, 2016  
0
  Likes: 0

Yorkshire Terriers - The Big Dog Of Little Dogs
Yorkshire Terriers (Yorkies) are intelligent, self assured, and protective little dogs. They make great companions for older adults and serve well as watch dogs. This companion dog, requires mental and physical exercise, and daily attention to its coat. The breed does not realize it's small stature and will take on…
By: Doug Fabick 1 in  Pets  >  Dogs   May 17, 2016  
0
  Likes: 0

Hire Puppy Care Services to Take Good Care Of Your Pets
Canines are extraordinary pets and at times are more unique even than a relative. It is crucial for you to make extra arrangements in the event that you are going to set on a travel trip for a couple days and difficult to bring your pet with you. These are…
By: familypetcare in  Pets  >  Dogs   May 16, 2016  
0
  Likes: 0

Article Views: 668    Report this Article