Temperatuurcontrole: Dé Sprong Richting Helemaal Veilig Roken?
Join 1000's of Authors at StreetArticles Today!

Temperatuurcontrole: Dé Sprong Richting Helemaal Veilig Roken?

De elektronische sigaret is de laatste jaren alsmaar populairder geworden als alternatief voor de gewone tabakssigaret. Vele rokers stapten over op de e-sigaret met als doel te stoppen met roken. Een andere belangrijke groep koesterde de hoop om via de elektronische sigaret de gezondheidsrisico’s die met roken verbonden zijn te elimineren of tot een absoluut minimum te beperken.

Strijd tussen voor- en tegenstanders van de elektronische sigaret is er altijd geweest. Denken we maar aan de tabaksgiganten en farmareuzen die in de beginjaren probeerden de opmars van de e-sigaret een halt toe te roepen. 2014 mag beschouwd worden als het jaar waarin de debatten over de elektronische sigaret hun hoogtepunt kenden. Het ene na het andere (al dan niet wetenschappelijk onderbouwde) onderzoek dat negatieve resultaten kon voorleggen met betrekking tot de veiligheid van elektronische sigaretten, werd breed in de media uitgesmeerd.

De tegenstanders ten spijt, bleken de “kankerverwekkende” slogans veelal niet meer dan een storm in een glas water. Steeds slaagde de elektronische sigaretten industrie er in de vernietigende rapporten te relativeren of zelfs volledig de grond in te boren. Steeds keerde de rust in het “e-sig”-wereldje terug.

Moeilijk was dat niet. Vaak kwam al daags na publicatie aan het licht dat een onderzoek foutief werd uitgevoerd, er verkeerde conclusies werden getrokken, de zaken verkeerd geïnterpreteerd werden of dat er een derde belanghebbende in het spel zat.

Ondertussen krijgt de elektronische sigaret massale steun van wetenschappers, professoren, medici en zowat iedereen die kennis van zaken heeft aangaande deze materie. Het staat als een paal boven water dat de elektronische sigaret veiliger is dan de gewone sigaret. De vraag is “hoeveel” veiliger?

Het ziet er sterk naar uit dat de vele onderzoeken die de voorbije jaren gevoerd werden niet voor niets zijn geweest en ertoe hebben bijgedragen dat er tenminste één zaak is waar beide partijen het over eens zijn: de temperatuur van de coil in de atomizer (de spiraal die verhit wordt om damp te genereren) speelt een cruciale rol in de veiligheid van de e-sigaret.

De temperatuur van de coil bepaalt of een elektronische sigaret gigantisch veel veiliger of gewoon veel veiliger is dan een gewone sigaret.

Degradatie van Propyleen Glycol (PG) en Plantaardig Glycerol (VG)

Propyleen Glycol (PG) en Plantaardig Glycerol (VG) – de stoffen die al dan niet gezamenlijk de basis vormen van elke e-liquid – kunnen bij te hoge temperaturen degraderen. De bekendste bijproducten die hierdoor vrijkomen zijn formaldehyde en acetaldehyde, beiden toxische stoffen.

Eens hij de stap zet naar toestellen met een variabel voltage of wattage, loopt de gebruiker het theoretische risico de coils te oververhitten door het voltage te hoog op te drijven en niet aan te passen aan de weerstand van de coil. Bij standaard elektronische sigaretten (de mini e-sigaretten of sigaret-look-a-likes) komt dit ‘potentiële’ probleem niet voor, omdat de batterij een vast voltage aflevert.

Het is trouwens deze situatie die in een labo werd nagebootst (een te hoog voltage in combinatie met een te lage weerstand) en als resultaat opleverde dat er formaldehyden en acetaldehyden vrijkomen bij het roken van elektronische sigaretten. De basis voor een media hetze onder de gemeenschappelijke noemer “e-sigaret 15 keer kankerverwekkender dan gewone sigaret”.

We hebben het hierboven dan ook met reden over een theoretisch risico, want in de praktijk komen deze situaties niet of nauwelijks voor. Als je in de praktijk een trek neemt van een e-sigaret waarvan de coil oververhit is, zal je geconfronteerd worden met een enorm vieze smaak. Er is geen enkele damper die op dat moment zal verder roken. Dampers worden dus in de praktijk niet significant blootgesteld aan situaties zoals die gesimuleerd werden in het onderzoek.

Dry Hits

Wanneer het voltage de hoogte wordt ingejaagd en er aan hoog tempo lange trekken van een elektronische sigaret genomen worden, kan er zich een situatie voordoen waarbij het lont onvoldoende e-liquid kan aanvoeren naar de atomizer en droog komt te staan. Dit is voornamelijk een probleem bij top-coil clearomizers.

Een zelfde situatie doet zich voor wanneer de meeste of alle e-liquid verdampt is, waardoor lont en coil niet meer verzadigd zijn met e-liquid. Gebruikers van tanks hebben hier zelden last van omdat ze kunnen observeren hoeveel e-liquid er nog in de tank is. Fans van de bekende “druppelmethode” (dripping), waarbij e-liquid rechtstreeks op de atomizer wordt gedruppeld worden vaker geconfronteerd met een droogstaande atomizer.

Een dry hit of een trek van een elektronische sigaret van een atomizer die droog komt te staan veroorzaakt een enorme temperatuurstijging van de coil en verbranding van het lont – meestal katoen of (ekowool) silica. E-liquid residu dat zich aan de coil heeft vastgehecht wordt hierdoor dermate verhit dat diezelfde formaldehyden en acetaldehyden zoals hierboven beschreven, kunnen vrijkomen.

De gebruiker wordt in deze situatie geconfronteerd met een enorm vieze, verbrande, moeilijk te definiëren smaak. Een occasionele dry hit is hoogstwaarschijnlijk niet erg schadelijk voor de gezondheid, maar tegelijkertijd is iedereen het er over eens dat het niet goed voor je is.

Temperatuurcontrole: Technologie als redder in nood

Temperatuurcontrole mag gezien worden als een gebruiksvriendelijke en stabiele oplossing om zowel oververhitting van Propyleen Glycol (PG) en Plantaardig Glycerol (VG) als Dry Hits volledig uit te sluiten.

Chips met temperatuurcontrole kunnen gebruikt worden in combinatie met coils die gemaakt zijn uit weerstandsloze draad zoals puur Nikkel (Ni200). Dit laat hen toe de temperatuur van de coil uit te lezen en te handelen naar gelang het resultaat. Wanneer temperaturen bereikt zijn die onveilig zijn voor coil, lont en liquid of wanneer de door de gebruiker ingestelde temperatuur dreigt te worden overschreden, zal het toestel dienst weigeren of zijn instellingen aanpassen om de grenzen niet te overschrijden. Een gebruiker die temperatuurcontrole inschakelt op zijn elektronische sigaret hoeft zich dus geen zorgen meer te maken over een atomizer die oververhit geraakt. Info op e-smoker.club

De eerste chip met temperatuurcontrole werd eind 2014 op de markt gelanceerd. Het Amerikaanse Evolv en het Chinese Yihi zijn met hun respectievelijke “DNA40” en “SX350J” boards de pioniers op het vlak van temperatuurcontrole. Wie over een elektronische sigaret beschikt die met één van beide chips is uitgerust, kan dus nu al veiliger dampen.

Toestellen met temperatuurcontrole zijn vandaag enkel in het duurste segment te vinden. Mede door het prijskaartje van zo’n slordige €200 en het feit dat voorgefabriceerde coils waarvan de temperatuur kan waargenomen worden nog niet zo talrijk worden aangeboden, heeft deze technologie zijn weg naar het brede publiek nog niet gevonden. De enorme concurrentie op de elektronische sigaretten markt zal hier ongetwijfeld razendsnel verandering in brengen.

Met deze (r)evolutie maakt de elektronische sigaretten industrie het de tegenstanders wel heel erg moeilijk om nog met degelijke argumenten op de proppen te komen tegen de e-sigaret als veilig alternatief voor roken. Meer op e-smoker.club


Street Talk

No comments present
You May Also Like
Growing Demand Of Pint Koozie
Pint koozies are popularly admired products. They are in wide use due to their utility value. There is no party or serving that happens without pint glasses. While pint glasses help storing the liquids and beverages served, koozies add finger grips to the pints. Wearing the koozies on them, the…
By: John Hrq in  Shopping and Product Reviews  >  Gifts   Jun 07, 2016  
0
  Likes: 0

Wedding Candles
The day is finally upon you, its your wedding day. A day you’ve been dreaming of since you were a child. Make sure special day as memorable as possible with a decorative arrangement that’ll light up and sparkle in your memories forever. When considering the proper wedding centerpiece, a candle…
By: adonomist in  Shopping and Product Reviews  >  Gifts   Jun 03, 2016  
0
  Likes: 0

Gift Ideas for Women – How to Find Jewelry Gifts for Your Geeky Girl
Whether it’s for her birthday, Valentin’s day or just because you want to show her your love you need to man up and buy her something pretty, and thanks god 99% of the women love jewelry. I started this post about gift ideas for women with a little skepticism about…
By: Daniel39 in  Shopping and Product Reviews  >  Gifts   Jun 02, 2016  
0
  Likes: 0

What is 3d Printing And Why We Use it
Technology has made everything easier for people. Now you can print anything in the 3D format. Basically what is 3D, it is a question that you need to sort out. The 3D is high quality picture resolution in which you can see anything clearly. For example, if you need a…
By: rohny in  Shopping and Product Reviews  >  Gifts   Jun 01, 2016  
0
  Likes: 1

Enjoy Your Shopping With Discount Coupons From Christopher Ward London
If you need to shop or gift a present in this discount season, the best way to do the same is taking the help of Christopher Ward London voucher codes which will help you get precious time-pieces at discounted rates along with a number of benefits. Who doesn’t love a…
By: patsy in  Shopping and Product Reviews  >  Gifts   May 28, 2016  
0
  Likes: 0

Things You Should Know About New Art Hookah Aviator Hose
Recently Art Hookah company introduced a new version of Aviator Hose to the hookah market. We found, that there are a lot of questions about it, so this article is aimed to answer some questions about it. Some history The first model of Art Hookah Aviator had white silicone and…
By: kamiljen in  Shopping and Product Reviews  >  Gifts   May 10, 2016  
0
  Likes: 0

Avail First Class Flower Delivery Leicester Services
Individuals who enjoy giving flowers but dislike the fact that they have to go to a local florist to purchase them should avail Flower Delivery Leicester services. Buying flowers has become a lot more convenient thanks to online shops that put at your disposal first class flower delivery services. Whether…
By: Sheraton Veranda in  Shopping and Product Reviews  >  Gifts   Apr 29, 2016  
0
  Likes: 0

Ingredients Of A Delicious Cake
There is a delicate feeling when a cake is presented as a gift for birthdays and celebrations all over the world and Pakistan. Just like any other dish or sweet, cake is also created with some nourishing and tasty ingredients that give it a very separate taste and distinguish it…
By: Nida Gul in  Shopping and Product Reviews  >  Gifts   Apr 14, 2016  
0
  Likes: 0

Looking Around UAE
In the times of the twenty first century, everything has gone online. Be it from watching movies to connecting with friends and family across the world. Technology has made our life easy in ways we cannot even fathom. One of the recent trends which have become very popular hence successful…
By: Bismil in  Shopping and Product Reviews  >  Gifts   Apr 11, 2016  
0
  Likes: 0

Amazing Benefits Of Bluetooth Technology In Pakistan
The wireless devices have become extremely popular all around the world. There are many wireless devices available in the market which are being utilized by the people and companies for their own purposes regularly. One of the most effective wireless devices is known as Bluetooth technology. There are many significant…
By: mass in  Shopping and Product Reviews  >  Gifts   Apr 07, 2016  
0
  Likes: 0

Step Back In Time With the Perfect Sweetie!
Bah Humbugs is a Masham Sweet Shop that opend in May 2004. Based in the Yorkshire Dales this delicious sweet emporium delivers a nostalgic sweet, gift or hamper for any occasion! The decade sweet hampers on offer are certain to send you in a whizz, back to tasty childhood memories.…
By: Declan in  Shopping and Product Reviews  >  Gifts   Apr 07, 2016  
0
  Likes: 0

Some Sweet Gift Ideas For Mothers Day
What do you like to give to someone who gave you the birth? That is your mother of course. On a mother’s day event in the month of May, there is a possibility that you might have gotten depressed due to not being able to find a really good gift…
By: Nida Gul in  Shopping and Product Reviews  >  Gifts   Apr 06, 2016  
0
  Likes: 0

Graduation Gift Ideas
With high school and college graduations on the horizon, friends and family are all looking for gift ideas. Think leather bag. A duffel bag, a leather briefcase, a laptop bag, or a backpack offer many styles options. Whether the bag will be used daily or only on occasion can determine…
By: Eileen Port in  Shopping and Product Reviews  >  Gifts   Apr 05, 2016  
0
  Likes: 0

Buy Latest Gadgets In Pakistan Cheaply
It is quite true to say that the local customers have extensively purchased a wider variety of gadgets and other mobile devices from all reputable online shopping stores in Pakistan in the last one decade. That is why the sales volume of these online shopping stores have dramatically increased because…
By: mass in  Shopping and Product Reviews  >  Gifts   Apr 04, 2016  
0
  Likes: 0

9 Facts You Should To Know About Glass Hookah Temple 45
During its existence, the hookah Temple 45 acquired an incredible amount of myths and legends. We will summarise all reliable information, available in the public network, add our own knowledge and try to answer the most common questions about Temple 45 and to dispel some misconceptions. Fact #1. Tepmle 45…
By: kamiljen in  Shopping and Product Reviews  >  Gifts   Mar 26, 2016  
0
  Likes: 1

Article Views: 801    Report this Article